2014-10-24

szybkowar-udziec indyka w warzywach...

Składniki:


udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki


udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny

marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki

do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ wlać oliwę i zrumienić udziec z każdej strony

na mięso wsypać pozostałe składniki z wodą, zamknąć szybkowar i od zagotowania /syczenie pary/ na małym ogniu gotować z 40 minut

po tym czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać

mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad

nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!