2014-10-18

szybkowar-krupnik na kaczych szyjkach z pieczarkami...

Składniki:


kacze szyjki 5 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, pieczarki 25 dag, kasza jęczmienna 1 szklanka, ziemniaki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk, przyprawa w płynie - do smaku


kacze nieduże szyjki opłukać i włożyć do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę z ziemniakami, kaszę jęczmienną średnią, pieczarki dodałam malutkie w całości

dodać pozostałe składniki oprócz przyprawy w płynie, wlać wodę /szybkowar mam na 9 ltrów i na zupę wlewam około 4 litrów wody/ i zamknąć pokrywę szybkowara

zagotować na dużym ogniu i gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyc ogień na minimum i gotować z 25 minut, po ugotowaniu zostawić krupnik na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić ciśnienie

przed podaniem można posypać natką pietruszki, doprawić przyprawą w płynie, krupnik jest bardzo smaczny, wyrazisty, mięsko z szyjek mięciutkie i można zajadać pożywną zupę..............SMACZNEGO!!!