Składniki:
mięso mielone 1/2 kg,
jajka 1 sztuka,
ziemniaki ugotowane 2 małe,
marchewka ugotowana 1 mała,
papryczka chilli 1 średnia,
cebula 1 mała,
kucharek 2 łyżeczki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS:
pomidory 8 sztuk,
czosnek ząbki 2 sztuki,
cukier 2 łyżeczki,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony - do smaku
mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić z rozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką, dodać jajko, tartą bułkę, cebulę drobno pokrojoną, kucharka, papryczkę chilli posiekaną z pestkami
na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz
umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu
następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut
te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków ale też można na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz