2014-10-03

szybkowar-udany zakup - klarowny,aromatyczny drobiowy rosół...

Składniki:


podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 4 litry, makaron nitki - ile potrzeba, przyprawa w płynie - do smaku


kupiłam szybkowar 9-cio litrowy / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, do zup, bigosu, gołąbków itp. wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą do 2/3 wysokości, pierwsze moje gotowanie to rosół

umyte podudzia drobiowe włożyć do szybkowara, dodać pozostałe składniki i przyprawy, zalać wodą, szczelnie zmknąć pokrywę

gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień/ i gotować tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobioweg - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku

na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut

rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny, aromatyczny, do smaku można doprawić przyprawą w płynie i podać z ugotowanym makaronem nitki.............SMACZNEGO!!!

jestem zadowolna z zakupu, szybkowar jest bezuszczelkowy, prosty w obsłudze, cena na każdą kieszeń i chyba zaoszczędzę na energii przy gotowaniu na indukcji...