Składniki:
podudzia z kurczaka 8 sztuk,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
owoc jałowca 3 sztuki,
pieprz 6 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
woda 4 litry,
makaron nitki - ile potrzeba,
przyprawa w płynie - do smaku
kupiłam szybkowar 9-cio litrowy /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, do zup, bigosu, gołąbków itp. wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą do 2/3 wysokości, pierwsze moje gotowanie to rosół
umyte podudzia drobiowe włożyć do szybkowara, dodać pozostałe składniki i przyprawy, zalać wodą, szczelnie zamknąć pokrywę
gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień/ i gotować tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobiowego - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku
na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut
rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny, aromatyczny, do smaku można doprawić przyprawą w płynie i podać z ugotowanym makaronem nitki.............SMACZNEGO!!!
jestem zadowolona z zakupu, szybkowar jest bez uszczelkowy, prosty w obsłudze, cena na każdą kieszeń i chyba zaoszczędzę na energii przy gotowaniu na indukcji...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz