2014-10-20

sernik na kruchym spodzie ze śliwkami...

Składniki:


KRUCHE: masło lub margaryna miękkie 1/2 kostki, cukier 13 dag, jajka 2 sztuki, sól - szczypta, aromat waniliowy 3 krople, mąka pszenna 25 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

MASA SEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk


miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem szklanki kruszonke przygnieść do dna blaszki - trochę kruszonki zostawić na paski na cieście

twaróg półtłusty Strzałkowo rozdrobnić z gęsta śmietaną 18% w rozdrabniaczu

całe jajka, cukier, utrzeć w robocie z 5 minut na kogel-mogel

dodać rozdrobniony twaróg, budyń i wyrobić z 1 minutę

masę serową wlać do blaszki, poukładać duże śliwki połówki i na śliwkach kruszonkę zrolować na płaskie paski

piec w 200C około 45 minut, sernik wyjąć z blaszki jak wystygnie.............SMACZNEGO!!!