2014-10-30

gulasz z warzyw i pieczarek...

Składniki:


marchew 6 sztuk, kalafior 1/2 główki, pieczarki 40 dag, cebula 2 sztuki, cukinia 3 średnie, ząbki czosnku 10 sztuk, papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki, sól ziołowa 2 łyżeczki, oliwa 12 łyżek, koperek 1 pęczek, papryka czerwona 1 duża, woda 3/4 szklanki


na rozgrzanej oliwie podsmażyć z 5 minut marchew pokrojoną w talarki co jakiś czas mieszając - do marchwii wsypać opłukane różyczki kalafiora i podsmażać wszystko z 3 minuty

następnie dodac pokrojone pieczarki z cebulą, wszystko wymieszać i podsmażać z 5 minut mieszając

dodać pokrojone w półtalarki cukinie ze skórką, paprykę czerwoną pokrojoną i podsmażać z 5 minut mieszając

dodać pokrojony czosnek, sól ziołową, paprykę ostrą mieloną i wszystko wymieszać - wlać z 3/4 szklanki wody i pod przykryciem dusić z 15 minut - po 10 minutach zdjąć pokrywkę i na większym ogniu gotować do odparowania części wody

na koniec wsypać posiekany pęczek koperku i wymieszać

gulasz jest bardzo aromatyczny, lekki i mozna podać z bagietką lub z czym się lubi...............SMACZNEGO!!!