Składniki:
marchew 6 sztuk,
kalafior 1/2 główki,
pieczarki 40 dag,
cebula 2 sztuki,
cukinia 3 średnie,
ząbki czosnku 10 sztuk,
papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki,
sól ziołowa 2 łyżeczki,
oliwa 12 łyżek,
koperek 1 pęczek,
papryka czerwona 1 duża,
woda 3/4 szklanki
na rozgrzanej oliwie podsmażyć z 5 minut marchew pokrojoną w talarki co jakiś czas mieszając - do marchwii wsypać opłukane różyczki kalafiora i podsmażać wszystko z 3 minuty
następnie dodac pokrojone pieczarki z cebulą, wszystko wymieszać i podsmażać z 5 minut mieszając
dodać pokrojone w półtalarki cukinie ze skórką, paprykę czerwoną pokrojoną i podsmażać z 5 minut mieszając
dodać pokrojony czosnek, sól ziołową, paprykę ostrą mieloną i wszystko wymieszać - wlać z 3/4 szklanki wody i pod przykryciem dusić z 15 minut - po 10 minutach zdjąć pokrywkę i na większym ogniu gotować do odparowania części wody
na koniec wsypać posiekany pęczek koperku i wymieszać
gulasz jest bardzo aromatyczny, lekki i mozna podać z bagietką lub z czym się lubi...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz