pomidory - ile potrzeba papryczka chili - ile potrzeba żelfix - ile potrzeba cukier - ile potrzeba sól - ile potrzeba woda - ile potrzeba
małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać
pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów
do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami
wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut i wszystko blenderem zmiksować
teraz wsypać jedno opakowanie żelfix 3:1 i z 3 minuty mieszając gotować
wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając
gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia
taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu
ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz