2014-09-20

pasteryzowane w zalewie solnej kurki...

Składniki:


kurki 5 kg, woda - ile potrzeba, sól 2 czubate łyżeczki na litr wody


kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody

do wyparzonych słoików nakładać grzyby

zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut

wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu

grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO!!!