Składniki:
kurki 3 kg,
woda - ile potrzeba,
ocet 10 % 1 szklanka na 3 szklanki wody,
cukier 3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
gorczyca 3 łyżki,
ziele angielskie - ile potrzeba,
liście laurowe - ile potrzeba,
cebula 3 duże
kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki
marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi
składnikami
zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce
jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz