Składniki:
kurki 5 kg,
woda - ile potrzeba,
sól 2 czubate łyżeczki na litr wody
kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody
do wyparzonych słoików nakładać grzyby
zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut
wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu
grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Super przepis dziękuję. Można się delektować kurkami jak świeżymi całą zimę. Wypróbowałam już w zeszłym roku 🙂👌
Dziękuję 😙
Prześlij komentarz