jajka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, śliwki węgierki 22 sztuki
jajka "XL", cukier, sól hakiem w robocie wymieszać, palmę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać do misy z jajkami i dalej mieszać
wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać z 10 minut, misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę
lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki
tortownica 20 cm i keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką
do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem
ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną
ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz