2014-09-02

najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży...

Składniki:


jajka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, śliwki węgierki 22 sztuki


jajka "XL", cukier, sól hakiem w robocie wymieszać, palmę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać do misy z jajkami i dalej mieszać

wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać z 10 minut, misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę

lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki

tortownica 20 cm i keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką

do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem

ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną

ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO!!!

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu