2014-08-08

ucieraniec z malinami i z arbuzem w galaretce...

Składniki:


jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, soda oczyszczona 2 łyżeczki, maliny 25 dag, galaretka owocowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie


zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą....

jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą i z 2 minuty ucierać na gęste ciasto

tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki

na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce

galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia

na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować

galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować

ciasto jest obłędnie smaczne a arbuz w galaretce chrupiący i orzeźwiający.............SMACZNEGO!!!