Składniki:
jajka 3 sztuki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
soda oczyszczona 2 łyżeczki,
maliny 25 dag,
galaretka owocowa 1 opakowanie,
arbuz 2 szklanki,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą....
jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą i z 2 minuty ucierać na gęste ciasto
tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki
na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce
galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia
na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować
galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować
ciasto jest obłędnie smaczne a arbuz w galaretce chrupiący i orzeźwiający.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz