Składniki:
boczek surowy 1,5 kg,
czosnek ząbki 10 sztuk ,
Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
smalec 1 łyżka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 8 sztuk,
woda 1/2 szklanki
obrane ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z 3/4 opakowania przyprawy grill ziołowy
płat boczku świeżego bez kości natrzeć marynatą roztartą i posypać jeszcze majerankiem i kucharkiem
boczek zwinąć ciasno na roladę i obwiązać sznurkiem-nitką, natrze reszta przyprawy grill ziołowy i schować w woreczku do lodówki na całą noc
na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać ziele i liście laurowe
wlać wodę i pod przykryciem dusić boczek do miękkości z 60 minut co jakiś czas obracając roladę
boczek zostawić w garnku do wystudzenia i z zimnego usunąć sznurek i kroić plasterki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz