2014-05-03

żurek na białej i śląskiej kiełbasie z ziemniakami...

Składniki:


woda 3 litry, kiełbasa śląska 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana


do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu

wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków

do smaku dać paprykę ostrą, majeranek, czosnek i wlać rozbełtany żurek ze szklanej butelki

mieszając zagęścić zupę i włożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę............SMACZNEGO!!!