Składniki:
BISZKOPT:
jajka 2 sztuki,
gorąca woda 3 łyżki,
sok z cytryny 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
mąka tortowa 70 gram,
mąka ziemniaczana 70 gram,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
DODATKI:
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
galaretka truskawkowa 2 opakowania,
gruszki 8 sztuk,
polewa czekoladowa 1 opakowanie,
śmietana kremówka 330 ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
kakao do posypania - ile potrzeba
całe jajka "L", gorąca woda, cukier, cukier waniliowy miksować mikserem na najwyższych obrotach 6-8 minut
wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i miksować z 2 minuty
tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować
wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia
gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki
galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody
galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody
biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy
dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą
na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki
polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki aby zastygła
drugi blat nasączyć resztą soku dać gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki
następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować
galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody
zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę
całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz