2014-05-13

puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie...

Składniki:


CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta

SERNIK: żółtka 5 sztuk, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko

PIANKA BEZOWA: białka 10 sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie


ciasto kruche zrobiłam w robocie

przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula zakończyć wyrabianie

ciasto wyjąć z misy, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę

cukier, żółtka ubijać w robocie z 10 minut na kogel-mogel

palmę stopioną i ostudzoną wlewać do żółtek na przemian z kaszą manną wymieszaną z proszkiem i serkiem twarogowym waniliowym z wiaderka i wszystko zmiksować ze 2 minuty

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować

dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową

piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek

białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając

po 30 minutach pieczenia na sernik wlać białka i piec dalej z 25 minut

po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut

całkiem wystudzony sernik przełożyć na talerz

sernik na pysznym cieście kruchym jest puszysty i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!