Składniki:
biodrówka 1 kg,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
bazylia otarta Prymat 1 łyżka,
cebula 3 sztuki,
pomidor 1 sztuka,
woda 1/2 szklanki,
ziemniaki młode 1/2 kg,
sos sałatkowy do mizerii Prymat 1 łyżeczka,
ogórek zielony 2 sztuki,
pomidor 1 sztuka,
jogurt naturalny 180 gram
łopatkę natrzeć marynatą z oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc
do rondla wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso
do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać
dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić z 10 minut
starte zielone ogórki wymieszać z pokrojonym pomidorem, z przyprawą, jogurtem
biodrówkę podać młodymi ziemniakami i mizerią........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz