Składniki:
CIASTO KRUCHE:
mąka tortowa 2 szklanki,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
żółtka 5 sztuk,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
sól - szczypta
SERNIK:
żółtka 5 sztuk,
cukier 1/2 szklanki,
masło lub margaryna 12 dag,
kasza manna 10 dag,
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka,
serek homogenizowany 1 kg/wiaderko
PIANKA BEZOWA:
białka 10 sztuk,
cukier puder 3/4 szklanki,
budyń czekoladowy 1 opakowanie
ciasto kruche zrobiłam w robocie
przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula zakończyć wyrabianie
ciasto wyjąć z misy, włożyć do woreczka i schować do lodówki na około godzinę
cukier, żółtka ubijać w robocie z 10 minut na kogel-mogel
palmę stopioną i ostudzoną wlewać do żółtek na przemian z kaszą manną wymieszaną z proszkiem i serkiem twarogowym waniliowym z wiaderka i wszystko zmiksować ze 2 minuty
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować
dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową
piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek
białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając
po 30 minutach pieczenia na sernik wlać białka i piec dalej z 25 minut
po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut
całkiem wystudzony sernik przełożyć na talerz
sernik na pysznym cieście kruchym jest puszysty i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz