Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
mąka pszenna 4 łyżki,
cebula 1 sztuka,
smalec 1 łyżka,
kucharek 1/2 łyżeczki,
czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka,
grzyby leśne 250 ml/słoik,
śmietana 12% 1/2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki
łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką
na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając
następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony
dusić pod przykryciem do miękkości mięsa
soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności
śmietanę wymieszać z mąką z ciut wodą i mieszając zagęścić sos
gulasz smakuje z kaszami, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz