2014-04-30

gulasz z maślakami ...

Składniki:


łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki


łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką

na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając

następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony

dusić pod przykryciem do miękkości mięsa

soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności

śmietanę wymieszać z mąką z ciut wodą i mieszając zagęścić sos

gulasz smakuje z kaszami, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!