Składniki:
żeberka wieprzowe 1 kg,
włoszczyzna 1 pęczek,
czarny pieprz mielony,
śmietana 12% - ile potrzeba,
Kucharek - uniwersalna,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe Prymat 2 sztuki
majeranek Prymat 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
ocet jabłkowy 1 łyżka
OKRASA:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
boczek wędzony 50 dag,
cebula 3 sztuki,
szczypiorek 1 pęczek
żeberka zagotować w niedużej ilości wody i tę wodę wylać
następnie wlać 4 litry wody do żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować
wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa
doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem
podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą i posypane szczypiorkiem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz