2014-03-03

kasza jaglana z gulaszem...

Składniki:


2 szklanki kasza jaglana, 50 dag łopatka bez kości, 6 sztuk pieczarki, 1 sztuka papryka słodka, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3/4 litra woda, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku kucharek


mięso pokroić na kawałeczki i na oleju gorącym zrumienić

wsypać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 10 minut

wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i odrobiną wody i zagęścić sos mieszając

kaszę jaglaną namoczyć w wodzie z 15 minut i wodę z niej wylać-nie będzie goryczki

kaszę ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła na sypko, wylać na sito

kaszę podać z gulaszem........SMACZNEGO!!!

Zainspiruj się kaszą! II edycja