2014-03-10

jabłkowy rabarbar w cieście ucieranym...

Składniki:


3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg rabarbar, 1 litr jabłka prażone, 1 opakowanie kisiel truskawkowy, 1/2 szklanki woda, 2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder


miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik prażonych jabłek

rabarbar zamrożony opłukać ciepłą wodą i dodać do garnka razem z jabłkami

wsypać cukier i wlać wodę - zagotować

gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając

kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia

jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości

wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto

tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym

na dno wyłożyć 3/4 ciasta - zimne kisielowe owoce - resztę ciasta

piec w 200C około 40-45 minut

ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem

ciasto jest po prostu pyszne........SMACZNEGO!!!