Składniki:
3 sztuki jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 kostki palma,
2 szklanki mąka tortowa,
1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE: 1 słoik 1/2 litra prażone jabłka,
6 sztuk duże gruszki,
2 łyżki cukier,
1/2 szklanki woda,
1 torebka kisiel wiśniowy,
- ile potrzeba cukier puder do posypania
gruszki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać cukier, wodę i zagotować, gotować na średnim ogniu z 5 minut co jakiś czas mieszając - gruszki dobrze wystudzić i do zimnych gruszek wsypać kisiel i dobrze wymieszać
jajka, cukier, palma miękka utrzeć na puszysty kogel mogel w robocie lub mikserem
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wszystko zmiksować na dość gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać niczym
3/4 ciasta przełożyć do blaszki i rozsmarować prażone jabłka a na nie kisielowe gruszki i resztę ciasta - piec w 200C około 40-45 minut
wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem
łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi obficie posypane cukrem pudrem.......ciasto jest lekkie, puszyste i ma jedną tylko wadę: SZYBKO SIĘ ZJADA.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz