Składniki:
3 sztuki jajka,
1/2 kostki masło lub margaryna,
3/4 szklanki cukier,
1 łyżeczka cukier waniliowy,
1,5 szklanki mąka tortowa,
1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kg rabarbar,
1 litr jabłka prażone,
1 opakowanie kisiel truskawkowy,
1/2 szklanki woda,
2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder
miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik prażonych jabłek
rabarbar zamrożony opłukać ciepłą wodą i dodać do garnka razem z jabłkami
wsypać cukier i wlać wodę - zagotować
gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając
kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia
jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości
wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto
tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym
na dno wyłożyć 3/4 ciasta - zimne kisielowe owoce - resztę ciasta
piec w 200C około 40-45 minut
ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem
ciasto jest po prostu pyszne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz