2014-03-07

brukselka z sosem pomidorowym...

Składniki:


1/2 kg brukselka, 1 sztuka cebula, 1/2 główki czosnek, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 szklanki woda, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 3/4 łyżeczki kucharek, 1 łyżka śmietana, 3 łyżki olej rzepakowy,- do smaku maggi


z brukselki ściąć głąbki i opłukać, ugotować w osolonej wodzie i gotową wylać na sito

na gorącym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek

dodać koncentrat pomidorowy i wlać wodę, na średnim ogniu gotować co jakiś czas mieszając z 10 minut

dodać do smaku pieprz, kucharek, maggi do smaku i śmietanę słodką 18%

zredukować sos (odparować) na dużym ogniu mieszając do zagęstnienia jaki nam odpowiada

sosem polać brukselkę........SMACZNEGO!!!