Składniki:
4 sztuki jajka,
1 szklanka cukier,
- szczypta sól,
5 dag drożdże,
1 szklanka mleko,
10 dag masło lub margaryna,
60 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka sok z cytryny,
800 gram masa makowa,
- ile potrzeba mąka do podsypania,
- ile potrzeba cukier puder
zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć w miseczce i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel
dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/
ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie
zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu
wyrośnięte ciasto znowu wyrobić w robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut
ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę
włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia
posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka
dobrze ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz