2014-01-25

kulki drobiowe w zupie majerankowej ze śmietaną...

Składniki:


1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka jajka, 3 łyżki kasza manna, 4 łyżki tarta bułka, 2 łyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 2 łyżki majeranek, 1 szklanka śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna


mielone wymieszać z kasza manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką

jeśli mielone jest za luźne to dosypać tartej bułki

zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, łodyżki selera - gotować z 10 minut

dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu

mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku

można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO!!!