Składniki:
1/2 kg mielone z drobiu,
1 sztuka jajka,
3 łyżki kasza manna,
4 łyżki tarta bułka,
2 łyżeczki kucharek,
1 mała cebula,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
3 litry woda,
1/2 pęczka włoszczyzna,
2 sztuki liście laurowe,
3 sztuki ziele angielskie,
2 łyżki majeranek,
1 szklanka śmietana słodka,
3 łyżki mąka pszenna
mielone wymieszać z kasza manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką
jeśli mielone jest za luźne to dosypać tartej bułki
zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, łodyżki selera - gotować z 10 minut
dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu
mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku
można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz