2013-11-24

śliwki z lukrem na drożdżówce...

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka z cytryny, 1/4 kostki masło letnie, 3/4 szklanki mleko letnie, 4 szklanki mąka pszenna, 60 dag śliwki, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy


ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem

do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem

dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz

mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować

do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia

KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut

LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO!!!