Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka mąka pszenna,
3 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
1 łyżeczka skórka z cytryny,
1/4 kostki masło letnie,
3/4 szklanki mleko letnie,
4 szklanki mąka pszenna,
60 dag śliwki,
- w opisie kruszonka,
- w opisie lukier cytrynowy
ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem
do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem
dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz
mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
silikonowa forma okrągła 24cm - niczym jej nie smarować
do formy przełożyć wyrośnięte ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia
KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut
LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz