2013-11-09

matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju...

Składniki:


6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych


matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody

pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem

większe pieczarki pokroić na pół, mniejsze zostawić całe

buraczki każdy pokroić na 4 części, cebulę czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki

dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym

wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać

schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO!!!



Śledzie - w każdej postaci