6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych
matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody
pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem
większe pieczarki pokroić na pół, mniejsze zostawić całe
buraczki każdy pokroić na 4 części, cebulę czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki
dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym
wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać
schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz