2013-11-20

brukselka z wołowiną w sosie śmietanowym na ostro...

Składniki:


1/2 kg brukselka, 20 dag wołowina z rosołu, 4 szklanki wywar drobiowo-wołowy, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka papryka suszona chilli, 1 łyżka cukier


z brukselki odciąć głąbki i opłukać

gotować w ocukrzonej wodzie z 15 minut na średnim ogniu i odlać na sito

wołowinę rostbef ugotowaną w rosole pokroić na kostki

4 szklanki rosołu wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, zmieloną suszoną papryczkę chilli

mieszając wszystko rózgą doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu

na brukselkę ułożyć kostki wołowe i polać sosem

ja taką brukselkę lubię na kolację bez innych dodatków......SMACZNEGO!!!