2013-10-01

zielone pomidory w korzennej marynacie...

Składniki:


2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka goździki, 1 łyżeczka cynamon, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe


pomidory zielone dobrze umyć

pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ

cebule obrana pokroić w plasterki a marchew obraną zetrzeć na tarce w plasterki

wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł

z podanych składników zagotować marynatę

pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą

dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut

zostawić w garnku do wystygnięcia

słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu

smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO!!!