2 kg zielone pomidory,
5 sztuk cebula,
4 większe marchew,
marynata korzenna,
8 szklanek woda,
3/4 szklanki ocet 10 %,
1/2 szklanki cukier,
1 czubata łyżka goździki,
1 łyżeczka cynamon,
4 sztuki liście laurowe,
6 sztuk ziele angielskie całe
pomidory zielone dobrze umyć
pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ
cebule obrana pokroić w plasterki a marchew obraną zetrzeć na tarce w plasterki
wsypać 1 łyżkę soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł
pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą
dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut
zostawić w garnku do wystygnięcia
słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz