2013-09-15

smaczny domowy słodko-ostry sos z papryczek chilli...

Składniki:


1 kg kolorowa papryczka chilli, 8 małych pomidorków, 1 szklanka wody, 350 gram cukier żelujący dr. Oetkera 3:1 niskosłodzony


przygotowane słoiczki razem z zakrętkami wyparzyć wrzątkiem

kolorowe papryczki chili dobrze umyć i usunąć z nich tylko szypułki i ogonki

papryczki z pestkami zmiksować w pojemniku blendera razem z małymi pomidorkami lub zmielić w maszynce do mięsa

przełożyć masę do garnka, dolać 1 szklankę wody i po zagotowaniu mieszając drewnianą łyżką gotować z 5 minut

wsypać cukier żelujący i mieszając gotować z 3 minuty - to opakowanie cukru jest na kg przetworów

gorący sos nakładać do słoiczków i mocno zakręcić - użyłam słoiczki po musztardzie , keczupie

odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia

przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu

nie chcę się tutaj chwalić, ale sos jest o niebo lepszy od gotowych tego typu sosów w butelkach

jeśli lubimy bardzo ostre przyprawy sos chilli jest świetnym dodatkiem do wszelkich potraw: mięsa zimne, sery różne, ryby, do zup, do sosu - ale mi najlepiej smakuje cienko posmarowany na chlebku z masłem..........SMACZNEGO!!!

Paprykujemy 4