1 kg kolorowa papryczka chilli,
8 małych pomidorków,
1 szklanka wody, 350 gram cukier żelujący dr. Oetkera 3:1 niskosłodzony
przygotowane słoiczki razem z zakrętkami wyparzyć wrzątkiem
kolorowe papryczki chili dobrze umyć i usunąć z nich tylko szypułki i ogonki
papryczki z pestkami zmiksować w pojemniku blendera razem z małymi pomidorkami lub zmielić w maszynce do mięsa
przełożyć masę do garnka, dolać 1 szklankę wody i po zagotowaniu mieszając drewnianą łyżką gotować z 5 minut
gorący sos nakładać do słoiczków i mocno zakręcić - użyłam słoiczki po musztardzie , keczupie
odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia
przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
nie chcę się tutaj chwalić, ale sos jest o niebo lepszy od gotowych tego typu sosów w butelkach
jeśli lubimy bardzo ostre przyprawy sos chilli jest świetnym dodatkiem do wszelkich potraw: mięsa zimne, sery różne, ryby, do zup, do sosu - ale mi najlepiej smakuje cienko posmarowany na chlebku z masłem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz