2013-06-26

ciasto bez tłuszczu z mąką kokosową i truskawkami...

Składniki:


3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąka kokosowa Royal Brand, 1/2 szklanki mąka tortowa, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, - wiórki kokosowe ile potrzeba, 40 dag truskawki


jajka i cukier ubić na puszysto mikserem, na dużych obrotach z 5 minut

do masy jajecznej wsypać przesiane mąki z budyniem i proszkiem do pieczenia - zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną 1/2 szklanki lub kisiel

mikserem ciasto utrzeć na gładko z 3 minuty na średnich obrotach

silikonowa forma z kominem 24 cm

ciasto przełożyć do formy, szpatułką wyrównać wierzch i posypać wiórkami kokosowymi

na wiórkach rozłożyć truskawki opłukane i obsuszone z wody

piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka

mąka kokosowa Royal Brand obłędnie pachnie i te 1/2 szklanki w cieście jest bardzo aromatyczne i bardzo smakuje w połączeniu z truskawkami.....ciasto ma jeden feler: szybko się zjadło i duży plus: bez tłuszczu jest mniej kaloryczne........SMACZNEGO!!!