2013-01-06

knedliki w sosie z szynki...

Składniki:
- w opisie knedliki, 60 dag szynka świeża, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 2 szklanki woda, - ile potrzeba mąka, - ile potrzeba śmietana, - jaka lubisz surówka


1 sztuka bułka paryska, 3/4 litra mleko, 2 sztuki cebula, 2 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 1 szklanka tarta bułka, 4 litry wrzątek, 1 łyżeczka sól =
bułkę paryską pokroić na kostki i zalać ciepłym mlekiem na 30 minut

cebulkę podsmażyć na złoto na maśle i ostudzić

odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką - tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule wielkości średnicy z 5 cm - wkładać do wrzątku osolonego i na mniejszym ogniu gotować z 15-20 minut - im większe kule, tym dłużej gotować na małym ogniu - gotowe knedliki wyjąć cedzakiem na talerz

szynkę dobrze zrumienić, dodać przyprawy, podlać 2-ma szklankami wody i dusić do miękkości mięsa

sos zagęścić mąką ze śmietaną, dodać koperek i poporcjować szynkę

podać mięsko z knedlikami i surówką jaką lubisz-ja podałam z domowymi buraczkami na zimno ze słoiczka.....SMACZNEGO!!!!
AKCJA:Zimowe szaleństwa