2013-01-05

dynia w budyniu czekoladowym w kruszonym cieście...

Składniki:
CIASTO: 1/2 kostki masło, 1/2 szklanki cukier, - szczypta sól, 25 dag mąka tortowa, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE: 350 ml mleko, 1 po dżemie dynia wekowana, 2 łyżki cukier, 1 torebka budyń czekoladowy, - do posypania puder cukier


słoiczek po dżemie wekowanej dyni (lub inny dodatek jaki lubisz) włożyć do mleka (300 ml) z cukrem i zagotować - zagęścić rozmieszanym w mleku (50 ml) budyniem czekoladowym i odstawić do wystudzenia

moja dynia jest - TUTAJ

z podanych składników w misie robota zrobiłam kruszonkę - troszkę odsypałam do miseczki a resztę kruszonki do wysmarowanej tortownicy 24cm i wysypanej tartą bułką - miseczkę i blaszkę schować na 1 godzinę do lodówki

po godzinie na kruszonkę wyłożyć cały budyń z dynią

na wierzch posypać resztę kruszonki

piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut

inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

upieczone ciasto dobrze wystudzić - posypać pudrem cukrem

ciasto jest kruche z lekką wilgotnością budyniu.......SMACZNEGO!!!