2012-12-18

zupa z pęczaku z solą perlistą...

Składniki:


1 sztuka porcja rosołowa, 4 litry woda, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 3/4 łyżka sól perlista Royal Brand, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1,5 szklanki kasza pęczak, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi, 2 łyżki natka pietruszki


porcję rosołową zagotować w niedużej ilości wody i wylać wodę (usuwam nadmiar tłuszczu z porcji) - teraz wlać nową wodę dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól perlistą, rozdrobnioną w mikserze włoszczyznę i gotować do miękkości porcji rosołowej - wyjąć na talerz

do wywaru włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać kaszę pęczak, gotować do miękkości kaszy z 30 minut na mniejszym ogniu

do smaku doprawić pieprzem, papryką ostrą, maggi i dodać natkę pietruszki zamrożonej lub świeżej, dodać obrane mięsko z porcji

pyszna, gorąca, syta, zdrowa zupa z pęczaku......
SMACZNEGO!!!


sól morska perlista Royal Brand - właściwości: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - sól posiada niską absorpcję pochłaniania wilgoci - wyższą zawartość wapnia i niską zawartość sodu - skład: sól w postaci kulek, jest miękka i dobrze się rozkrusza w palcach - pochodzenie: RPA - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem - pojemność: 200 gram