2012-12-30

karkówka "Marynata Klasyczna" na zimno do pieczywa...

Składniki:


1,5 kg karkówka bez kości, 1 opakowanie marynata klasyczna Prymat, 1/4 szklanki olej do marynaty, 2 łyżki olej do garnka, 4 sztuki ziele angielskie Prymat, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 10 sztuk jałowiec Prymat, - do smaku maggi Kucharek, 1 szklanka sok jabłkowy, 1/2 szklanki woda


ładny kawałek karkówki natrzeć marynatą klasyczną wymieszaną w oleju

karkówkę obwiązać nie za gęsto nicią, aby kawałek mięsa nie był rozlazły

zawinąć w folię i do lodówki na całą noc

do garnka wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać

wsypać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec

włożyć karkówkę z marynatą i dobrze zrumienić z obu stron

teraz wlać sok jabłkowy, wodę, maggi i pod przykryciem dusić z 60 minut na małym ogniu, co jakiś czas obracając strony karkówki

zostawić do wystudzenia

kroić cienkie plastry i podać z chrzanem lub z czym lubisz do pieczywa.....kupna kiełbasa nie ma szans przy takiej karkówce.....POLECAM....SMACZNEGO!!!