2012-12-11

domowy zakwas buraczany na barszcz...

Składniki:


2 kg buraki czerwone, 6 ząbków czosnek, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka cukier, 1 łyżka sól, 3 litry woda przegotowana, 1 kromka chleb razowy


umyte, obrane buraki starłam w blenderze na plastry i włożyłam do wyparzonej kamionki

dodać do buraków całe ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, kromkę chleba razowego bez ulepszaczy

wlać przegotowaną letnią wodę do kamionki z burakami - garnek nakryłam ręcznikiem papierowym i zrobiłam parę dziurek

garnek kładę na parapecie nad kaloryferem na około 10-12 dni, chociaż im dłużej się zakwasza, tym jest bardziej esencjonalny i zdrowszy

po tym czasie zdejmuję pianę, przelewam przez sito wyłożonym papierem kuchennym (działa jak filtr do kawy) do garnka i wlewam do wyparzonych słoików

schować do lodówki - można do 3-4 m-cy trzymać w lodówce

idealny na barszcz czerwony ale też i dla zdrowotności do picia:
jest dobry przy anemii, zgadze, zaparciach, depresji, nadciśnieniu; zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek - wskazane pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.......
SMACZNEGO!!!