2012-11-12

wątróbka w mące żytniej i w jesiennych warzywach...

Składniki:


50 dag wątróbka z kurczaka, 1 pęczek włoszczyzna, 2 sztuka cebula, 1 duża papryka czerwona, 1 sztuka kostka rosołowa, 1 szklanka wody, - ile potrzeba oliwa lub olej, - do smaku maggi, 2 łyżeczki pieprz świeżo mielony, - do smaku sól morska, - ile potrzeba mleko do moczenia, - ile potrzeba mąka żytnia do obsypania, - szczypta kurkuma mielona


wątróbkę oczyścić z błon i żyłek i na noc do lodówki zalaną mlekiem ze szczyptą kurkumy

umyta i obrana włoszczyzna, wszystko rozdrobnić w robocie - paprykę pokroić w kostkę - cebulę pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć na złoto - dodać do cebuli paprykę i warzywa i podsmażać

wątróbkę opłukać z mleka i na sito, gdy obeschnie obsypać ją w żytniej mące - do warzyw dodać szklankę wody i kostkę rosołową i dusić do odparowania wody, na koniec dodać pieprz

wątróbki dobrze usmażyć pod koniec daję trochę maggi, reszta przypraw jest w warzywach

my lubimy zjeść z pieczywem na kolację.....
SMACZNEGO!!!!