2012-11-15

torcik czekoladowy z nutą cukinii i dyni...

Składniki:


BISZKOPT: 1 szklanka cukier puder, 5 sztuk jajka, 3/4 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 4 łyżki kakao gorzkie
KREM CZEKOLADOWY: 1 torebka krem proszek, 300 ml mleko zimne, 10 dag tłuszcz, 3 łyżeczki kakao gorzkie
NADZIENIE: - w opisie cukinia, - w opisie dynia


jajka z cukrem ubić aż masa zgęstnieje (około 5 minut), dodać przesianą mąkę z proszkiem, wsypać kakao i delikatnie mieszać w jedną stronę

tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką

ciasto przełożyć do blaszki i piec w nagrzanym piecyku 180C około 30 minut

zaraz po upieczeniu biszkopt wyjąć z blaszki na kratkę do góry dnem - będzie równy

krem zrobić wg opisu - dodatkowo dosypałam 3 łyżeczki gorzkie kakao, aby był bardziej czekoladowy krem

w 300 ml zimnego mleka ubić zawartość torebki, gdy krem zgęstnieje dodawać porcjami tłuszcz o temp. pokojowej 100 gram i ubijać mikserem

biszkopt zimny przekroić na połowę i skropić je wodą z cytryną - na 1 blat rozsmarować cukinię galaretkową agrestową z mojego przepisu TUTAJ

na cukinię rozsmarować krem około 1 cm grubości

nakryć drugim blatem

tort pokryć resztą kremu a wierzch udekorować szprycą do tortów i paseczkami dyni z mojego przepisu TUTAJ

schować na kilka godzin do lodówki

można użyć dowolnie owocowe nadzienie lub jakie lubisz

torcik jest nie za słodki, smacznie czekoladowy z nutą cukinii i dyni......
SMACZNEGO!!!!