2012-11-19

jabłkowo gruszkowe w kruszonym cieście...

Składniki:


CIASTO: 1/2 kostki masło zimne -, 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 25 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE: 2 sztuki żółtka, 4 łyżki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 1/2 szklanki rodzynki sparzone, 6 sztuk jabłka starte, 2 białka ubita piana, 2 sztuki gruszki


z podanych składników w misie robota zrobić kruszonkę na wolnych obrotach z 4-5 minut - misę wstawić do lodówki na 1 godzinę

zalać wrzątkiem rodzynki - ubić pianę - starte jabłka na grubszych oczkach dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, cukrem, odsączonymi rodzynkami

do wymieszanych jabłek dodać pianę i delikatnie wymieszać

tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

do blaszki z misy robota przełożyć schłodzoną kruszonkę - na wierzch wyłożyć jabłka - na jabłka ułożyć plastry gruszek i posypać cukrem waniliowym wierzch

piec w nagrzanym prodiżu około 45 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 45 minut

upieczone ciasto wyjąć z formy i dobrze ostudzić - najlepsze jest na drugi dzień

aromatyczne, wilgotne ciasto z posmakiem jabłek i gruszek.......
SMACZNEGO!!!