2012-11-02

cielęca wątróbka "shoarma" smażona z cebulą...

Składniki:


50 dag wątróbka cielęca, marynata, 1/2 szklanki olej, 1 łyżka shoarma przyprawa Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz grubomielony, 1 łyżeczka jarzynka, smażenie, 4 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek masło do smażenia, 3 sztuki cebula, 3/4 szklanki woda


cielęcą wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać i pokroić na 2-3 cm kawałki

do miski z wątróbką wlać olej, wsypać przyprawę shoarma, pieprz grubomielony, jarzynkę - wymieszać i przykryte schować do lodówki na całą noc

wątróbkę obsypać mąką i smażyć na chrupiąco na bardzo gorącym maśle klarowanym

od razu po zrumienieniu wątróbkę przekładać na talerz i na tym tłuszczu podsmażyć cebulę - z powrotem wątróbkę dodać do cebuli, wlać z 3/4 szklanki wody i dusić z 20 minut

wątróbka cielęca i każda inna tak zamarynowana całą noc traci gorycz, jest krucha i soczysta

na talerzu można wątróbkę dosolić do smaku jak lubisz - jest smaczna i na obiad i na ciepłą kolację.......
SMACZNEGO!!!


skład shoarma: chili, kmin, sól, czosnek, papryka, kwas tłuszczowy, - smak: pikantna - zapach: harmonijny, lekki zapach wędzenia - nie zawiera glutaminianu sodu