Składniki:
50 dag wątróbka cielęca,
marynata,
1/2 szklanki olej,
1 łyżka shoarma przyprawa Royal Brand,
1 łyżeczka pieprz grubomielony,
1 łyżeczka jarzynka,
smażenie,
4 łyżki mąka pszenna,
5 łyżek masło do smażenia,
3 sztuki cebula,
3/4 szklanki woda
cielęcą wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać i pokroić na 2-3 cm kawałki
do miski z wątróbką wlać olej, wsypać przyprawę shoarma, pieprz grubo mielony, jarzynkę - wymieszać i przykryte schować do lodówki na całą noc
wątróbkę obsypać mąką i smażyć na chrupiąco na bardzo gorącym maśle klarowanym
od razu po zrumienieniu wątróbkę przekładać na talerz i na tym tłuszczu podsmażyć cebulę - z powrotem wątróbkę dodać do cebuli, wlać z 3/4 szklanki wody i dusić z 20 minut
wątróbka cielęca i każda inna tak zamarynowana całą noc traci gorycz, jest krucha i soczysta
na talerzu można wątróbkę dosolić do smaku jak lubisz - jest smaczna i na obiad i na ciepłą kolację.......
SMACZNEGO!!!
skład shoarma: chili, kmin, sól, czosnek, papryka, kwas tłuszczowy, - smak: pikantna - zapach: harmonijny, lekki zapach wędzenia - nie zawiera glutaminianu sodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz